AFLYST: Livestreaming event med Karl Ove Knausgård

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård er en af de største og mest skelsættende forfattere i nyere skandinavisk litteraturhistorie. I år gæster han Det Kgl. Bibliotek.

Karl Ove Knausgård

Foto: Thomas Wågstrøm

Praktisk information

Dato Tirsdag 1. november 2022
Tidspunkt

19:00 - 20:00 Mulighed for at afholde et pre-event.

20:00 - 21:30 Livestreaming af samtalen med Karl Ove Knausgård direkte fra Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

Praktisk Efter tilmelding modtager I en formidlingspakke med uddybende information og PR-materialer.

Karl Ove Knausgårds forfatterskab

I 2021 var det 10 år siden han satte punktum for det monstrøse seksbindsværk Min kamp (2009-2011), der siden 1. binds udgivelse i 2009 har begejstret læsere, kritikere og litteraturforskere, og hans blanding af fiktion, essayistik og selvbiografi har udvidet rammerne for romangenren og gjort ham til en pioner indenfor den såkaldte autofiktion.

Med sine 3600 sider rangerer værket højt på listen over verdenslitteraturens længste værker, men på trods af længden er læsere over hele verden blevet hooked af Knausgårds bøger og de minutiøse iagttagelser af en hverdag og et liv, som man ikke skal være en norsk mand for at kunne spejle sig i. ”Min Kamp-serien virker på samme måde på læsere, som cigaretter gør på teenagere: Det tager tid at vænne sig til smagen, men når man først er hooked, kan man ikke stoppe igen,” skrev Dagbladet Information i 2015.

Aldrig mere forfatter?

I slutningen af 6. bind af Min kamp skriver Knausgård, at han nu vil ”nyde - virkelig nyde tanken om, at jeg ikke længere er forfatter”. Med punktummet for romanserien satte han også punktum for forfatterskabet - tilsyneladende! For til store glæde for Knausgårds mange læsere fortsatte han med at skrive, og siden Min kamp er der udkommet en lind strøm af bøger fra hans hånd.

Karl Ove Knausgård besøgte første gang International Forfatterscene i 2009, da de første tre bind af Min kamp var udkommet på dansk. I 2019 var han atter på besøg - nu for at tale om Edvard Munch, som han kuraterede en udstilling om i Oslo i 2017, og som han har skrevet om i bogen Så megen længsel på så lille en flade (2018).

Når Knausgård i 2022 gæster Det Kgl. Bibliotek for tredje gang, er han aktuel med Morgenstjernen (2020), sin første roman siden Min kamp - hvor han nu har forladt autofiktionen til fordel for den fantastiske tradition. Alene dette vidner om et alsidigt forfatterskab og en alsidig forfatter, der ikke stagnerer, men bevæger sig i stadigt nye retninger og er i løbende udvikling.

Om Hans Christian Andersen Litteraturpris

Hans Christian Andersen Litteraturpris er en pris, der hylder H.C. Andersens indflydelse på forfattere i hele verden. Siden 2007 er store, internationale forfatternavne som J.K. Rowling, Salman Rushdie og Haruki Murakami blevet hædret – og i 2020 blev det Karl Ove Knausgårds tur. I motiveringen lød det blandt andet, at Knausgård tildeles prisen “for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H.C. Andersen i stor stil udforskede”.

Forslag til pre-events inden livestreaming af samtalen

Forslag Beskrivelse
Minilæseklub

Afhold ”minilæseklub” om Knausgårds seneste roman Morgenstjerne (2020)

Invitér en litteraturformidler

Inviter en litteraturformidler til at give en introduktion til Knausgårds forfatterskab med hovedvægt på hans gennembrud, seksbindsværket Min kamp (2009-2011), der var banebrydende i sin blanding af virkelighed og fiktion, den såkaldte ”autofiktion”.

Mulige navne: Klaus Rothstein, Nanna Mogensen, Jeppe Bangsgaard

Invitér litterater og forskere

Invitér litterater og forskere til at tale om autofiktion-genren med udgangspunkt i Knausgårds Min kamp og forfattere, der minder om.

Mulige navne: Hans Hauge, Stefan Kjerkegaard, Poul Behrendt, Jon Helt Haarder, Anne Birgitte L., Kathrine Lilleør

Inviter danske forfattere

Inviter en eller flere danske forfattere til at tale om forholdet mellem virkelighed og fiktion i deres egne bøger og om deres påvirkning fra Karl Ove Knausgård.

Bud på forfatternavne: Morten Pape, Thomas Korsgaard, Karen Fastrup, Leonora Christina Skov m.fl.

Præsentér andre norske forfattere

Præsentér andre norske forfattere, der ligesom Karl Ove Knausgård skriver i krydsfeltet mellem roman og selvbiografi, noget som har udløst store litteraturdebatter i Norge:

Eksempelvis Dag Solstad, Tomas Espedal, Geir Gulliksen, Linn Ullmann, Vigdis Hjorth

Forslag til ungdomsuddannelser

Forslag Beskrivelse
H.C. Andersen og Karl Ove Knausgård

Diskutér på klassen, hvilke forskelle og ligheder I ser mellem H.C. Andersen og Karl Ove Knausgård.

For eksempel belyst med uddrag fra deres respektive forfatterskaber.
 

Romangenren

Diskutér, hvordan autofiktive forfattere som Knausgård har vendt op og ned på romangenren som vi kendte den: Hvordan læser vi romaner anderledes, når der samtidig optræder virkelige navne i dem?

Her kunne man også inddrage Poul Behrendts begreb “dobbeltkontrakten”.
 

International Forfatterscenes skal med internationale og dagsordensættende gæster udfordre publikums eksisterende holdninger og inspirere til meningsdannelse. Med både klassisk dannelse, digital dannelse og meningsdannelse i centrum er det derfor helt oplagt, at serien finder sted på Danmarks nationalbibliotek, hvis rolle det blandt andet er at gøre kulturarv og oplysning tilgængelig for den brede danske befolkning.